Alaçatı Guide

Alaçatı Tarihi

Günümüzün nezih ve popüler tatil beldesi Alaçatı’nın tarihi, Arkaik döneme kadar uzanır. Anadolu tarihinde “İyonya” olarak geçen, İzmir’in güneyinden başlayıp Menderes Irmağı’na kadar uzanan bölgenin tam merkezinde bulunur Alaçatı. Antik çağdaki ismi ise “Agrilia”dır. Alaçatı, tarihindeki ilk kırılma noktasını Osmanlı döneminde yaşar. Erken Osmanlı döneminde “Piyade” ya da “Süvari” köyü olarak bilinen bu güzel toprakların ismi, bölgeye aynı dönemde yerleşen “Alacaat Aşireti” ile anılmaya başlar. 17. yüzyıla gelindiğinde, dönemin sadrazamı, güneyi bataklık olan bölgenin ıslah edilmesini buyurur. 1830’larda bölge ayanı olan Hacı Memiş Ağa, Sakız Adası’ndaki Rum nüfusu bölgeye çağırır. Alacaat köyünde sıtmaya yol açan bataklığı kurutmak üzere, Alaçatı Limanı’na bir kanal açılır. Açılan kanal ise sonradan gemilerin yanaştığı bir liman olur. Yöredeki toprak sahibi Türkler, kanal inşası için gelen Rum işçilere tarlalarını “imar” edip işlemeleri koşulu ile verir. Böylece denizden bir kaç kilometre içeride bir köy kurulur. Bugün Alaçatı’nın birer birer restore edilmekte olan göz alıcı taş evlerinin çoğu, 1850-1890 yılları arasında inşa edilen bu tarihi evlerdir.

Alaçatı’nın Tarihi simgesi: Yel Değirmenleri

Alaçatı’nın simgesi haline gelen ve 1850’li yıllardan kalma taş yel değirmenleri, yörenin en eski yapılarından. Merkezin tepe noktalarından birinde yan yana yükselen dört taş değirmeni, yemyeşil çevresi ve önündeki çay bahçesi ile geçmişe dair hikayelerini anlatmak için meraklılarını bekliyor şimdilerde… Alaçatı’ya özgü bir nostalji ve maneviyat katan eski değirmenlerin tam karşısında, tüm Türkiye’ye enerji sağlayan yeni rüzgar gülleri göze çarpıyor. Elektrik üretiminde kullanılan onlarca rüzgar tribünü gökyüzüne süzülürken, Alaçatı’ya gelenlere ve gidenlere adeta el sallıyor.

Alaçatı Pazarı

Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı dillere destan. Pazarda yok yok. Taze sebze, meyve, peynir, zeytin, ceviz, fındık, lavanta ve karadut reçeli, damla sakızlı kahve ve macun gibi yiyecekler, çeşit çeşit kıyafetler, keten yatak örtüleri, havlular ve peştamaller, seramik ve ahşap ev eşyaları, çeşit çeşit çiçekler hepsi bu pazarda. Eğer ot meraklısıysanız yöreye özgü karabaş otu, radika, arap saçı, turpotu, çibrika, mercan köşkü, reyhan, ıtır otları tam size göre. Yöre enginar ve kavunu ile ünlü. Son senelerde o kadar ünlendi ki etraftaki kasaba ve şehirlerden otobüsler ile alışveriş için gelenler var.

Tarihî Pazaryeri Camisi

Alaçatı’nın bir başka cevheri de kiliseden dönüştürülen Pazar Yeri Camii. Cami 3 sene önce restore edildi. Ancak içindeki ikonalar aynen muhafaza edildi. Namaz kılarken araya konan perde çekilince ikonaları görmüyorsunuz, ancak perde açılınca köyün asıl yaratıclarının eserleri olan ikonlar, Rumlara saygı duruşu sergiliyor. Caminin bir başka güzelliği ise tüm avlusunu kaplayan siyah-beyaz çakıl taşından bezenmiş mozaikler. Podima ya da krokalia (timsah sırtı) olarak adlandırılan bu 100 yıllık taş işçiliği takdire şayan.

Balık Mezatı

Alaçatı’da şahit olabileceğiniz başka bir orjinal deneyim ise Balık Mezatı. Pazar yolunun üzerindeki mezat binasında her sabah 11:00’de taze balıklar açık arttırma ile sahiplerini buluyor. Çekişmeli açık arttırmayı seyretmek gerçekten çok heyecanlı.

Alaçatı Marina

Alaçatı Marina, Çeşme yarımadasının Güney Ege’ye açılan yüzü oldu. Ev sahipliği yaptığı yelkenliler ve tekneler burayı üs alarak Seferihisar, Samos, Furni, İkarya, Patmos, Arki, Lipsi, Leros rotasını gerçekleştirebiliyor. Ayrıca civardaki ıssız koylarada günübirlik deniz keyfi yapabilmeyi de mümkün kılıyor Alaçatı Marina

Bisiklet Dostu Alaçatı

Meşhur rüzgarı ve Türkiye’nin en önemli sörf merkezlerini bünyesinde barındırması sebebiyle, adı sörf sporu ile birlikte anılan Alaçatı, özellikle son yıllarda bisiklet dostu oluşu ile de tercih ediliyor. Alaçatı Turizm Derneği’nin yoğun çabaları ile yapılan özel yollar, otellerden tahsis edilen ya da kiralanabilen bisikletler de bu ilginin artmasında aktif rol oynadı. İster profesyonel bir bisikletçi, ister rüzgarsız dönemelerde kondisyon yükseltmek isteyen bir sörfçü, isterseniz amatör ruhlu bir gezgin olun, Alaçatı’nın keyifli sokaklarında pedal çevirmek sizin de ruhunuza iyi gelecektir.

Alaçatı Mutfağı & Lezzetleri

Medeniyetin beşiği Ege’nin hem topraklarından hem de denizinden tarih ve bereket fışkırır, Ege’nin incisi izmir’in “Dünyada Yaşanılacak Şehirler Listesinde” altıncı sırada yer alması ise gurur kaynağımız. Tesadüfe bakın ki New York Times dergisinin yayınladığı ”Dünyada Ölmeden Görülecek Yerler” listesinde ise Türkiye’den sadece izmir’in Alaçatısı yer alıyor. Bu da demektir ki lzmir, Çeşme, Alaçatı Anadolu’da görülecek ve yaşanacak yerler arasında başı çekiyor.

Plajlar

  • Ilıca Plajı
  • Alaçatı Çark Plajı
  • Ilıca Plajı
  • Piyade Koyu ve Plajı
  • Paşa Limanı Plajı
  • Ayayorgi Koyu
  • Çiftlikköy – Pırlanta Plajı
  • Altınkum Plajı

Rüzgar Sörfü ve Kite Sörf

Yıl boyunca sürekli esen rüzgarı ile dünyanın sayılı rüzgar sörfü cennetlerinden birisi Alaçatı. Koyun sığ suları ve korunaklı oluşu sebebi ile sörfe başlamak için de ideal bir lokasyon. Alaçatı Marina’dan hemen sonra sahilde yer alan sörf okulları, hem sörf eğitimi veriyor, hem de sörf bilenlere sörf ve sörf elbisesi kiralıyor.